Τι είναι;

Είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στον εξειδικευμένο παιδο-ΩΡΛ να εξετάσει τον αεραγωγό του παιδιού (λάρυγγα, τραχεία και βρόγχους) χρησιμοποιώντας ένα μικρό ενδοσκόπιο-κάμερα.

Γιατί είναι απαραίτητη;

Γενικά χρειάζεται να γίνει όταν το παιδί έχει κάποιου είδους δυσκολία στην αναπνοή και θα βοηθήσει τους γιατρούς να ανακαλύψουν την αιτία.

Τι συμβαίνει πριν τη μικρολαρυγγοσκόπηση;

Συνήθως θα έχετε οδηγίες πριν την εισαγωγή. Το παιδί σας πρέπει να είναι νηστικό κατά τις εκάστοτε οδηγίες του γιατρού (συνήθως επιτρέπεται φαγητό μέχρι 6 ώρες πριν το χειρουργείο και νερό μέχρι 2 ώρες πριν το χειρουργείο), διαφορετικά η διαδικασία θα καθυστερήσει ή ίσως ακόμα και αν αναβληθεί.

Πριν τη διαδικασία μπορείτε να συζητήσετε ξανά με τον παιδο-ΩΡΛ και τον παιδο-αναισθησιολόγο για να λύσετε τελευταίες απορίες.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;

Η διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία.  Στη συνέχεια ο λάρυγγας ψεκάζεται και με τοπικό αναισθητικό. Μετά ο ΩΡΛ θα προωθήσει το ενδοσκόπιο στον αεραγωγό μέσα από το στόμα και θα τον εξετάσει.

Θα γίνει και κάποια άλλη επέμβαση;

Σε μερικές περιπτώσεις θα σας έχει ζητηθεί η άδεια να προχωρήσει ο γιατρός σας σε επιπλέον χειρουργικές παρεμβάσεις (πχ αφαίρεση κύστης, διαστολή με μπαλονάκι) που είτε έχουν προβλεφθεί από προηγούμενη εξέταση, είτε πρέπει να αποφασιστούν επειγόντως την ώρα της διαδικασίας. Αυτές συνήθως γίνονται με laser ή ενδοσκοπικά εργαλεία.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Κάθε διαδικασία υπό αναισθησία ενέχει τον κίνδυνο επιπλοκών, αλλά είναι μικρός. Ο παιδο-αναισθησιολόγος είναι ένας έμπειρος γιατρός που έχει εκπαιδευτεί στο να αντιμετωπίζει όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Μετά την ανάνηψη μπορεί να υπάρχει ναυτία και έμετος, πονόλαιμος ή ζάλη- παρέρχονται όμως σύντομα.

Υπάρχει ένας πολύ μικρός κίνδυνος τραυματισμού του αεραγωγού. Επίσης τα συμπτώματα από το αναπνευστικό μπορεί να επιδεινωθούν για λίγο.

Υπάρχουν εναλλακτικές διαδικασίες;

Υπάρχουν κάποιες άλλες εξετάσεις αλλά μόνο η μικρολαρυγγοσκόπηση θεωρείται ότι δίνει τόσες πληροφορίες (gold standard).

Τι γίνεται μετά;

Μετά την ανάνηψη το παιδί μεταφέρεται στο θάλαμο ή στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τα ευρήματα.

Αν το παιδί έχει πονόλαιμο, του χορηγείται παρακεταμόλη. Δεν επιτρέπεται  να φάει ή να πιει για λίγη ώρα. Επειδή ίσως να αισθάνεται κουρασμένο ή ζαλισμένο την πρώτη μέρα, προσέξτε τις δραστηριότητες που μπορεί να το κάνουν να χτυπήσει.

Μπορεί να πάει σπίτι την ίδια ή την επόμενη μέρα. Σε περίπτωση δύσπνοιας ή πυρετού, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

(Οδηγίες του παιδιατρικού νοσοκομείου Great Ormond Street Hospital, μεταφρασμένες και τροποποιημένες)