Τι είναι Ρινορραγία;

Είναι ο επιστημονικός όρος για το μάτωμα της μύτης.

Ποιοί πάσχουν συχνότερα από ρινορραγίες;

  • Οι άντρες σχετικά συχνότερα από τις γυναίκες.
  • Συνηθισμένες στους ηλικιωμένους και στα παιδιά.
  • Περισσότερα από το 50% των παιδιών μεταξύ 6-15 ετών παρουσιάζουν ρινορραγίες τακτικά.

Πότε είναι πιθανότερο να συμβούν;

Κάθε στιγμή της ημέρας αλλά συχνότερα το πρωί και το βράδυ – συνήθως απρόσμενα.

Τι τις προκαλεί;

  • Είναι πιθανό ότι κάποια εύθραυστα, επιφανειακά αγγεία αιμορραγούν, ιδίως μετά από τραυματισμό ή φλεγμονή.
  • Η υψηλή πίεση και η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.
  • Είναι συνήθης ανεπιθύμητη ενέργεια φαρμάκων όπως η ασπιρίνη και άλλα αντιπηκτικά. Παρόλ’ αυτά αν παίρνετε αντιπηκτική αγωγή και πάθετε ρινορραγία, σταματήστε την μόνο μετά από συζήτηση με το γιατρό σας.
  • Στα παιδιά οι κρούστες μέσα στη μύτη είναι συνηθισμένες και μπορεί να οφείλονται στη ρινίτιδα ή και σε μια μόλυνση του δέρματος από ένα μικρόβιο που λέγεται Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος. Το σκάλισμα της μύτης μπορεί να προκαλέσει τη μόλυνση ή και άμεσο τραυματισμό με συνέπεια την αιμορραγία.
  • Σε νεαρά άτομα, οι ρινορραγίες μπορεί να σχετίζονται με διαταραχές της πήξης του αίματος. Άλλα συμπτώματα είναι η παρατεταμένη αιμορραγία μετά από μικροτραυματισμούς ή εξαγωγές δοντιών ή ακόμα οι συχνές μελανιές. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται κάποιες εξετάσεις αίματος.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω ρινορραγία;

Μια ελαφριά ρινορραγία συνήθως μπορεί να ελεγχθεί πιέζοντας με δύο δάχτυλα το μαλακό μέρος της μύτης, με ελαφρά κλίση της κεφαλής προς τα μπροστά, όπως στη φωτογραφία, για 10-15 λεπτά. Τα ψυχρά επιθέματα επίσης βοηθούν. Φτύνετε το αίμα και τα πήγματα που τυχόν καταλήγουν στο λαιμό σας.

Αν αυτό σταματήσει το επεισόδιο και δεν έχετε υποτροπή, δε χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο. Απλά αποφύγετε τα ζεστά φαγητά και μπάνια, την έντονη άσκηση και  άρση βάρους, τη δυσκοιλιότητα, το φτάρνισμα με κλειστό στόμα και προσαρμόστε με τη συμβουλή του παθολόγου/καρδιολόγου σας  την αντιυπερτασική και αντιπηκτική σας αγωγή για λίγες μέρες.

Πότε να δω έναν ΩΡΛ;

Αν έχετε μεγάλη αιμορραγία και αυτή δεν ελέγχεται με πίεση, πρέπει να ζητήσετε επειγόντως τη βοήθεια του γιατρού.

Αν η αιμορραγία είναι ελαφριά και σταματάει εύκολα, αλλά υποτροπιάζει συχνά, καλό είναι να δείτε το γιατρό σχετικά σύντομα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ρινορραγία απ’ο τον ΩΡΛ;

Μικρές αιμορραγίες μπορεί να αντιμετωπιστούν με τοπικές αλοιφές.

Σχετικά με τις σοβαρότερες, παλαιότερα συνήθως τοποθετούνταν «πωματισμός» με γάζες, σφουγγαράκια ή άλλα αιμοστατικά μέσα στη μύτη. Αυτή είναι μια πολύ αποτελεσματική αντιμετώπιση, αλλά προκαλεί έντονη  δυσφορία.

Χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως πχ όταν δεν ανευρίσκεται η εστία της αιμορραγίας ή όταν λαμβάνονται αντιπηκτικά. Τότε μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο με τον πωματισμό για μερικές μέρες ή να αλλάξετε κάτι στη συνήθη φαρμακευτική αγωγή σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, ο ΩΡΛ μπορεί να χρησιμοποιήσει σύγχρονα εργαλεία για εντοπίσει την εστία της αιμορραγίας (όπως μια μικρή κάμερα που λέγεται ενδοσκόπιο) και να τη σφραγίσει-καυτηριάσει.

Αυτό επιτυγχάνεται με μια χημική ουσία όπως ο νιτρικός άργυρος που τοποθετείται στο εσωτερικό της μύτης με τοπική αναισθησία. Είναι ανώδυνη μέθοδος και συχνά πολύ αποτελεσματική.

Διαφορετικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μικρό εργαλείο που λέγεται διαθερμία και περνά ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα πάνω στο αγγείο ώστε να το καυτηριάσει. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία και απαιτεί τοπική και σπανίως γενική αναισθησία.

Μετά τον καυτηριασμό ή την αφαίρεση του πωματισμού συνήθως σας συνταγογραφείται μια αλοιφή για τη μύτη.

Μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη επέμβαση;

Κάποιες φορές οι θεραπείες που αναφέρθηκαν αποτυγχάνουν, οπότε ο γιατρός σας θα σας προτείνει μια χειρουργική επεμβαση με γενική αναισθησία. Αυτές οι επεμβάσεις είναι αρκετά πολύπλοκες, απαιτούν χειρουργική εμπειρία και πρέπει να σας εξηγηθούν με λεπτομέρεια, καθώς και οι πιθανές επιπλοκές τους.

Ήδη αναφέρθηκε ο καυτηριασμός δυσπρόσιτων αγγείων με διαθερμία στο χειρουργείο. Μια άλλη επέμβαση είναι η απολίνωση της σφηνο’υ’περώιας αρτηρίας, όπου σφραγίζεται η βασική αρτηρία της μύτης. Αυτή βρίσκεται πίσω από το μάγουλό σας και εντοπίζεται ενδοσκοπικά χωρίς τομές.

(Οδηγίες του Βρετανικού οργανισμού ENT UK, The Royal College of Surgeons of England, μεταφρασμένες και τροποποιημένες)