Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα λεπτό χώρισμα ανάμεσα στα δύο ρουθούνια που αποτελείται από χόνδρο και οστό. Σκολιά (στραβά) τμήματά του μπορεί να προκαλούν απόφραξη και δυσχέρεια ρινικής αναπνοής.

Οι κάτω ρινικές κόγχες είναι δύο εξογκώσεις στα πλάγια της κοιλότητας της μύτης και η διόγκωσή τους επίσης μπορεί να προκαλεί απόφραξη.

Η εγχείρηση για τη διόρθωση αυτών των προβλημάτων δεν είναι απαραίτητη εκτός αν δημιουργούν σοβαρή δυσφορία. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι το αίσθημα της απόφραξης θα βελτιωθεί αλλά η ικανοποίηση ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση και τις προσδοκίες του.

Πριν την επέμβαση γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος και ο ασθενής προσέρχεται νηστικός για 6 ώρες, εκτός αν δοθούν άλλες οδηγίες. Αν είναι άρρωστος, η επέμβαση μπορεί να αναβληθεί. Διαρκεί συνήθως 30-45’ και γίνεται, πλην εξαιρέσεων, με γενική αναισθησία και διαμέσου του φυσικού ανοίγματος της μύτης χωρίς εξωτερικές τομές. Μια μικρή τομή στον εσωτερικό βλενογόνο επιτρέπει την αφαίρεση των σκολιών τμημάτων και την επανατοποθέτηση του χόνδρου στη μέση γραμμή. Στη συνέχεια κλείνει με απορροφήσιμα ράμματα και ίσως τοποθετηθούν ρινικά ταμπόν που αφαιρούνται την επομένη. Τα ταμπόν μπορούν να προκαλέσουν κάποια δυσφορία λόγω της προσωρινής απόφραξης της μύτης και κατά την αφαίρεσή τους (μαζί με μικρή αιμορραγία). Οι κόγχες καυτηριάζονται συνήθως με ραδιοσυχνότητες ή άλλες μεθόδους, σπανίως δε χρειάζεται να αφαιρεθεί τμήμα τους (κογχοπλαστική).  Μετά την ανάνηψη μπορεί να υπάρχει ναυτία ή έμετος από τα αναισθησιολογικά φάρμακα καθώς και ήπιος πόνος. Ο ασθενής είναι σε θέση να πάρει εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Οδηγίες μετά το χειρουργείο

 • Τις αμέσως επόμενες ημέρες μπορεί να χρειαστούν μερικά συνηθισμένα παυσίπονα ή και προληπτικά αντιβιοτικά.

 • Μη φυσάτε τη μύτη σας για περίπου μια εβδομάδα.

 • Φταρνιστείτε με το στόμα ανοιχτό.

 • Θα έχετε μια καταρροή με πρόσμειξη αίματος για μέχρι και 2 εβδομάδες.

 • Θα αρχίσετε ήπιες ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό την 3η μετεγχειρητική μέρα, αλλά θα γίνονται και καθαρισμοί για τις κρούστες που θα σχηματιστούν στο ιατρείο/κλινική κατά τις οδηγίες του χειρουργού σας.

 • Επίσης θα νιώθετε τη μύτη σας βουλωμένη για περίπου 2-3 εβδομάδες σαν να περνάτε ένα άσχημο κρυολόγημα. Μόνο μετά από αυτό το διάστημα ή και περισσότερο θα μπορείτε να εκτιμήσετε το αποτέλεσμα. Ίσως λάβετε αποσυμφορητικές σταγόνες ή σπρέι για αυτό, πάντως πιθανώς θα χρειαστεί μέχρι και 3 μήνες για να αποκατασταθεί η αίσθηση της μύτης τελείως.

 • Αποφύγετε μέρη με σκόνη ή καπνό και μην καπνίζετε ή ελαττώστε το κάπνισμα.

 • Μείνετε σπίτι για μια τουλάχιστον εβδομάδα- αν τη χρειάζεστε, μπορείτε να λάβετε βεβαίωση αναρρωτικής άδειας για 2 εβδομάδες.

 • Μη σηκώνετε βάρη και αποφύγετε γενικά ό,τι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία (καυτά μπάνια και φαγητά, αύξηση της πίεσης, σκάλισμα της μύτης κλπ) για 2 εβδομάδες. Μην κάνετε σπορ όπου μπορεί να τραυματίσετε τη μύτη σας για ένα μήνα.

Όπως σε κάθε επέμβαση, υπάρχουν πιθανές επιπλοκές.

 • Για 2 εβδομάδες μπορεί να συμβεί ρινορραγία όπου ίσως χρειαστεί και πωματισμός της μύτης.

 • Αιμάτωμα ή απόστημα (μόλυνση με πύον) στο διάφραγμα που εκδηλώνεται με πλήρη απόφραξη ή πόνο και ίσως χρειάζεται διάνοιξη και αντιβιοτικά.

 • Διάτρηση του διαφράγματος ίσως προκαλεί θόρυβο στην αναπνοή και κρούστες που αιμορραγούν και μπορεί να απαιτεί διόρθωση. Το ίδιο ισχύει και στη σπάνια επιπλοκή της αλλαγής του σχήματος της ράχης της μύτης.

 • Τέλος σπανίως υπάρχει μούδιασμα στα πάνω δόντια που υποχωρεί σιγά σιγά.

Οι επιπλοκές πέραν της αιμορραγίας είναι πολύ ασυνήθιστες αλλά σε κάθε ανησυχία ή απορία , επικοινωνήστε με το γιατρό ή την κλινική σας.